Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 2 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Kulinarne dziedzictwo na kartach kalendarza

12 potraw – m.in. śląskie rolady, pranzonki, jajka w solance i szpajza – znalazło się w kalendarzu przygotowanym przez DFK Kolanowice. To efekt finalny projektu „Tak warzyły nasze ołmy”. Inicjatywę realizowaną przez Koło Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim wsparł Andrzej Buła , Marszałek Województwa Opolskiego, w ramach projektu współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Opolskiego, promującego ideę "Opolskie ze smakiem i dziedzictwo kulinarne".

Panie z koła DFK w Kolanowicach w trakcie czterech spotkań poznawały dawne śląskie przepisy kulinarne na potrawy z mięs, kiszonki a także desery. Efekty ciekawych kulinarnych przygód znalazły się w pamiątkowych kalendarzach. Przepisy na śląskie potrawy podane są w dwóch językach – polskim i niemieckim.

Panie z koła DFK w Kolanowicach przekazały Wójtowi Gminy Łubniany pamiątkowe kalendarze, podsumowujące kulinarną przygodę. Paweł Wąsiak podziękował za społeczną aktywność i udział w projektach promujących lokalne dziedzictwo.

 

 

Wersja XML